טיפים לצום קל

יום כיפור צום

לקראת יום כיפור עדי קיברסקי, דיאטנית קלינית ושפית נותנת לנו טיפים לצום קל.

       ביום הצום:

  • יש להקפיד לשתות כ – 10 כוסות שתיה (רצוי מים) עד הארוחה המפסקת.
    בתום הארוחה המפסקת מומלץ לשתות כ- 2 כוסות מים נוספות ולהפחית בשתיית קפה, תה וקולה.
  • מומלץ לאכול לאורך היום 3-4 ארוחות קלות הכוללות 2-3 כריכים מלחם מחיטה מלאה עם ממרח לא מתוק + ירקות טריים בקליפתם + פרי עם 10 אגוזים או שקדים.
  • יש להימנע ממזונות המכילים פחמימות פשוטות המעוררות תחושת רעב, כגון: פירות, ממתקים, עוגות.

       ארוחה מפסקת: 
אכילה מוגזמת בארוחה זו תכביד עליכם, תעייף אתכם ולא תשפיע כלל על תחושת הרעב ביום למחרת.

  • ארוחה זו תכלול מנת חלבון מהחי (בשר, עוף או דג) או מהצומח (סויה, קטניות).
  • פחמימות מורכבות ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים כגון: קטניות, תפוחי אדמה, דגנים מלאים וירקות בקליפתם. פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים ישפרו את תחושת השובע והמלאות במערכת העיכול ויאטו את קצב ספיגת רכיבי התזונה השונים ממערכת העיכול  לתאים, וכך יקלו על תחושת הרעב במהלך הצום.
  • מומלץ להוסיף לארוחה המפסקת מזונות מקבוצת השומנים כגון: שמן, טחינה, שקדים, אגוזים (כמובן, לא בכמויות מוגזמות….). השומן מעט את קצב ריקון הקיבה ולכן סעודה המכילה גם שומנים גורמת לתחושת שובע הנמשכת לאורך זמן.
  • מומלץ שהארוחה תהיה דלה במלח ולא מתובלת מידי על מנת שלא לגרום לצמא.
  • סעודה מפסקת הבנויה ממספר מנות, מגדילה את משך זמן האכילה ומשפרת את תחושת השובע.
  • זכרו, חלק מהקושי נובע מהאיסור לאכול, ואינו קשור רק ברעב פזיולוגי.

מספר המלצות לאכילה נכונה בגמר הצום:

  • לאחר יממה בה מערכת העיכול לא עבדה יש להפעילה בהדרגה. ניתן לשבור את הצום בכוס תה ממותק עם כפית סוכר או דבש. אפשר לאכול פרוסת לחם עם דבש/ריבה או פרי או אפילו עוגיה (המתכון בהמשך). המטרה העיקרית היא להפסיק את הרעב מהר ככל שאפשר ולעצור את החולשה, יחד עם זאת אל תנסו עדיין לשבוע. אכילת יתר מיד לאחר הצום עלולה לגרום להרגשה רעה. כעת אפשר להרוות את הצמא ולהמתין כחצי שעה לפני אכילה נוספת.
  • לאחר חצי שעה אכלו ארוחה מלאה. רצוי לאכול מזונות רכים, כמו אורז לבן, אטריות, תפו"א, עוף, ירקות מבושלים ולהימנע ממזונות עשירים בסיבים תזונתיים העלולים להכביד לאחר צום.
  • רצוי להימנע ממזונות שמנים ומטוגנים.
  • אכלו עד לשובע ולא יותר…. כמות גדולה מדי יכולה לגרום לתחושת כבדות ואי נעימות.
  • חשוב לאכול לאט וללעוס היטב.

מתכון לאחרי הצום…עוגיות ביסקוטי

ביסקוטי דיאטטיים (1)

חומרים ל-2 כיכרות באורך 40 ס"מ (50-60 עוגיות) 20  קלוריות לעוגיה:

2 כוסות קמח כוסמין

¾ כוס סוכר

1/4 כפית מלח

1 כפית  אבקת אפייה

½ כפית אבקת סודה לשתייה

½ כפית קינמון

קליפה מגוררת מתפוז אחד

3 ביצים בטמפ' החדר

1/2 כוס שקדים שלמים לא קלופים ולא קלויים

1/2 כוס אגוזי לוז שלמים, לא קלויים ולא קלופים.

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-175 מעלות.
  2. בקערת מערבל מקציפים את הביצים עם סוכר לתערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים את גרידת התפוז והווניל ומערבבים. מוסיפים את הקמח, מלח, אבקת סודה לשתייה, אבקת אפיה וקינמון , ומערבלים מעט לקבלת תערובת אחידה. מקפלים את השקדים והאגוזים לתערובת.
  3. בידיים מקומחות מחלקים את הבצק לשני חלקים ויוצרים 2 כיכרות.
  4. מניחים את הכיכרות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, במרחק גדול זו מזו. את הנייר שביניהם מגביהים ליצירת "חומה", שתחצוץ בין הכיכרות ותמנע את הידבקותן זו לזו.
  5. אופים 30 דקות, עד שנוצר קרום על פני הכיכרות והן מוצקות למגע. מוציאים מהתנור ומורידים את החום ל-160 מעלות.
  6. מצננים את הכיכרות לחלוטין ופורסים בסכין לחם לפרוסות דקות ככל האפשר.
  7. מניחים את הפרוסות על הרשת של התנור ואופים 10-20 דקות, עד שהן יבשות וקשות. מצננים. הביסקוטי נשמרים מצוין בכלי אטום בטמפרטורת החדר.

 

גמר חתימה טובה וצום קל.
     שלכם,
      יעל 

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

עדי קיברסקי, דיאטנית קלינית ושפית

ADI DIETANIT
054-4724-350
Adi's Bakery

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים